Eggs Benedict met gerookte zalm op heerlijk zuurdesem brood.
Waar de oorsprong van de Eggs Benedict ligt, daar verschillen de verhalen over. Maar één van de meest gehoorde verhalen gaat over de gepensioneerde Wall Street aandelenhandelaar ‘Lemuel Benedict’. De zakenman was in 1894 wanhopig op zoek naar een ontbijt om de flinke kater die hij regelmatig opliep, door zijn uitbundige uitgaansleven, tegenwicht te bieden. Hij liep het Waldorf Hotel in en bestelde beboterde toast, gepocheerde eieren, krokant gebakken bacon en Hollandaise saus. De maître d’Hotel was zo onder de indruk van deze combinatie, dat hij het vrij snel daarna op de menukaart heeft gezet als ‘Eggs Benedict’; vernoemd naar de man die het gerecht als eerst besteld had. Hier ligt volgens één van de verhalen dus de oorsprong van het over de hele wereld populaire lunch/ontbijt, dat je meestal ergens bestelt en niet zelf maakt. Waarom? Omdat het lijkt alsof het een moeilijk gerecht is om te maken. Dat valt eigenlijk best wel mee, je zult er ongeveer 5 minuten voorbereidingstijd mee kwijt zijn en 15 minuten om het te bereiden!
Wij hebben voor jullie een variant met gerookte zalm voor vier personen. De gerookte zalm geeft het gerecht een heerlijke zoutige rooksmaak. De combinatie met de Hollandaise saus, de eieren en ons verse zuurdesem brood maakt het, wat ons betreft, de perfecte combinatie!
Ingrediënten:
-Zuurdesembrood van Bakkerij ’t Kraayennest
-Rucola
-200 gram gerookte zalm
-Peper en zout
-Bieslook
-4 Eieren
Hollandaise saus:
-3 eidooiers
-2 citroenen
-120 gram roomboter (in blokjes gesneden en ten minste 10 minuten gekoeld in de vriezer)
Bereidingswijze
-Snijd de roomboter in blokjes en zet deze even in de vriezer
-Snijd vier sneetjes van het zuurdesembrood en leg dit op vier bordjes
-Doe de rucola in een bakje en knijp hier een beetje citroensap op uit, en doe er een snufje peper en zout overheen
-Leg nu een beetje rucola op de sneetjes brood
-Verdeel de gerookte zalm over de sneetjes brood, en bedek de rucola met de zalm
-Laat de bordjes nu even staan en ga verder met het bereiden van de Hollandaise saus
-Pers het sap uit de citroenen
-Zorg dat je de eidooiers op kamertemperatuur hebt staan en haal de blokjes boter uit de vriezer, zodat deze ook klaar staan
-Zet een steelpannetje water op het vuur en breng het aan de kook. Als het aan de kook is zet je het vuur lager zodat het nog een klein beetje blijft borrelen
-Zet nu een grote kom op het steelpannetje
-Klop de eidooiers met een garde “au bain-marie” luchtig
-Voeg één voor één de blokjes boter toe en blijf goed kloppen tot de saus bindt
-Het is héél belangrijk dat je goed blijf kloppen, de saus mag niet te snel te warm worden omdat je anders het risico loopt dat het een soort roerei wordt
-Als de saus dik is geworden voeg je het citroensap, zout en peper naar smaak toe
-Haal de kom nu van de pan en zet het even weg want we gaan nu de eieren pocheren!
– Zorg dat er genoeg water in het steelpannetje zit en breng het weer aan de kook
-Tik de eieren stuk en doe het elk apart in een schaaltje
-Als het water kook zet je het vuur lager, zodat het nog een beetje borrelt
-Doe een beetje zout in de pan en voeg 2 eetlepels citroensap toe
-Roer door de pan zodat er een kleine draaikolk ontstaat
-Pak een bakje met een ei, houd deze vlak boven de draaikolk en laat het ei er voorzichtig in glijden
-laat het nu 3 minuten koken (4 minuten als je het ei iets minder vloeibaar wil hebben)
-Haal het gepocheerde ei met een schuimspaan uit het pannetje en leg het op de zalm
-Doe er nu de Hollandaise saus overheen (deze kun je tussendoor nog au bain-marie opwarmen mocht dit nodig zijn)
-Bestrooi het met wat vers gesneden bieslook en maak de eerste persoon blij met dit heerlijke gerecht! Ga snel verder met het pocheren van de andere eitjes en herhaal bovenstaande stappen.
(Vind je het pocheren een lastig karwei? Dan kun je het ook op de manier doen zoals in de volgende video: https://www.youtube.com/watch?v=vlQGiQDAIw4 )
Eet smakelijk!
Like, deel en geniet.