Panzanella – Italiaanse Broodsalade

De Italianen weten ook wel raad met oud brood. Vroeger maakten de arme Italianen, vooral in de regio’s Toscane en Umbrië, Panzanella om geen brood te verspillen. Inmiddels is Panzanella al heel lang een gangbaar voorgerecht en wordt het door iedereen gegeten, zelfs in de duurste restaurants!

Met deze zomerse temperaturen in Nederland is Panzanella natuurlijk ook lekker als hoofdgerecht en met dit handige recept heb je binnen 25 minuten een heerlijke Panzanella salade klaargemaakt!

Ingrediënten

  • 250 gram stevig oud brood (liefst ciabatta)
  • 6 à 8 eetlepels wijnazijn
  • 6 rijpe tomaten
  • ½ geschilde komkommer
  • 1 gele paprika
  • ½ witte of rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • Handje kappertjes
  • Handvol verse basilicum
  • 100 milliliter olijfolie

Bereiding

  • Verdeel het brood in stukken en sprenkel de azijn er over. Wees niet zuinig met de azijn want Panzanella heeft flink wat azijn en zout nodig om op smaak te zijn.
  • Hussel licht met een lepel en voeg een paar eetlepels water toe om de droogte er uit te krijgen. Je kunt dit gewoon met je handen mengen.
  • Ondertussen snijd je de tomaat, komkommer, paprika, ui, knoflook, kappertjes en basilicum.
  • Voeg al deze ingrediënten bij het brood en doe hier de olijfolie over. Breng het vervolgens op smaak met nog wat peper en zout.
  • Hussel het door elkaar en laat het even een kwartiertje intrekken voordat je het serveert. Het liefst in de koelkast.

Buonappetito!

Like, deel en geniet!